Strona startowa Site map Kontakt RSS
Część
FL Technics > Dla Mediów > Press Releases > Nowe centrum serwisowe FL Technics w Kownie wita pierwszych klientów

Nowe centrum serwisowe FL Technics w Kownie wita pierwszych klientów

2014.02.24

FL Technics KaunasFL Technics, globalny dostawca kompleksowych usług serwisowych dla lotnictwa, zakończył z sukcesem pierwsze prace dla pierwszych klientów nowego centrum serwisowego, zlokalizowanego w Kownie na Litwie. Od chwili otrzymania wszystkich niezbędnych pozwoleń, firma wykonała zestaw czynności serwisowych przy czterech maszynach, w tym przegląd typu C.

Nowe centrum serwisowe FL Technics ma powierzchnię 8 tys. m kw. i jest zlokalizowane w Kownie na Litwie. Od chwili otrzymania certyfikatu EASA Part 145 w centrum wykonano już planowe czynności serwisowe przy czterech maszynach. Specjaliści FL Technics wykonali m.in. przegląd typu C, naprawę podwozia, badania nieniszczące (NDT check), wymianę i malowanie komponentów kadłuba, a także inne prace serwisowe. Obecnie hangar czeka na kolejnych pięć maszyn, które przybędą na przegląd typu C jeszcze w lutym.

„Zakończenie z sukcesem wszystkich dotychczasowych zleceń pokazuje, że naszeMartynas_Grigalavicius_Head_of_FL_Technics_aircraft_main nowe centrum serwisowe osiągnęło pełną zdolność operacyjną, ale także jest dowodem na to, że realizacja tego projektu była w pełni uzasadniona ze strategicznego punktu widzenia. Pomimo tego, że europejski rynek usług serwisowych dla lotnictwa ma już ugruntowaną pozycję, to jednak wciąż jest duże zapotrzebowanie na korzystne cenowo kompleksowe usługi MRO. Właśnie tego typu usługi oferuje FL Technics przewoźnikom z regionu oraz wszystkim klientom ze Wschodu i Zachodu,” komentuje Martynas Grigalavicius, Dyrektor Centrum Serwisowego FL Technics w Kownie.

Nowe centrum serwisowe w Kownie może obsługiwać wszystkie główne typy współczesnych samolotów, użytkowane przez europejskich przewoźników, w tym także Boeinga 787 Dreamliner oraz szerokokadłubowego Boeinga 747s. Hangar pozwala obsługiwać jednocześnie do pięciu Airbusów A320s lub innych maszyn o zbliżonych rozmiarach. W ofercie znajduje się szeroki wachlarz usług serwisowych, w tym m.in. malowanie elementów kadłuba, przeglądy typów od A do D, wymiana silników i podwozia, naprawa komponentów i elementów kompozytowych, testy nieniszczące, odnawianie kabin i inne. Spółka FL Technics zainwestowała w stworzenie centrum ok. 15 mln dolarów.

AOG

E-mail: aog@fltechnics.com

AOG

SZUKAJ CZĘŚCI